Reef Central Online Community
Marine Depot

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > General Interest Forums > Advanced Topics
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 04/24/2018, 11:56 AM   #9976
SantaMonica
Registered Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Santa Monica, California, USA
Posts: 2,410
Quote:
would this reflect be good for growing algae?? Feit Electric PAR38
Should be.


__________________
Inventor of the easy-to-DIY upflow scrubber, and also the waterfall scrubber that everyone loves to build:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1424843
SantaMonica is online now   Reply With Quote
Old 04/24/2018, 12:05 PM   #9977
Floyd R Turbo
Either busy or sleeping
 
Floyd R Turbo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: West Des Moines, IA
Posts: 4,179
Blog Entries: 15
Quote:
Originally Posted by SantaMonica View Post
Should be.
The problem is, that's a decorative light / accent light. It will probably grow something, but not sure how effectively.


__________________
Algae Scrubber Basics!!! GOOGLE "algaescrubber zoho"
General Interest Forums --> Advanced Topics --> Algae Scrubber Basics (sticky)
--> POSTS #3251-64 (Basics), #5206 (Cleaning), #6884 (LEDs), #729
Floyd R Turbo is online now   Reply With Quote
Old 04/29/2018, 11:19 AM   #9978
LeJeune981
Registered Member
 
LeJeune981's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 632
My upflow ats..
Recently the GHA growing on it was tooken over and replaced with bryopsis..not by my choice obviously.. I never had it before in my system.. then out of the blue..bryopsis and calderpa popped up in my fuge.. prolly came with a frag but whatever...

This post is just to say.. bryopsis on a scrubber grows like absolute mad!!

I'm hoping it will consume all of its nutrients and die out soon..but in the meantime.. crossing my fingers that it stays on the screen!!!

Sent from my SM-G930VL using Tapatalk


LeJeune981 is offline   Reply With Quote
Old 05/01/2018, 09:45 PM   #9979
SantaMonica
Registered Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Santa Monica, California, USA
Posts: 2,410
I don't see any bryopsis. Just cladophora.


__________________
Inventor of the easy-to-DIY upflow scrubber, and also the waterfall scrubber that everyone loves to build:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1424843
SantaMonica is online now   Reply With Quote
Old 05/02/2018, 06:30 AM   #9980
homer1475
Registered Member
 
homer1475's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Upstate NY
Posts: 4,764
I have a question for Floyd or SantaMonica.....

I've been running a box style ATS for about a year now. While I clean it weekly, I get about a cup of slimy green algae off it. it's never brown or do I have a bald spot on the screen, but it's never nice lush GHA like I see on most screens.

Now I have 0 fish right now, and only feed my corals twice a week. Is the algae this way only because of low nutrients? I have for months been testing super low nutrients, PO4(.004 - .010), and NO3 has always been 0.

It does grow some algae and I have 0 in my display, just curious why the algae is slimy and not lush GHA like I see on most screens.


__________________
80G SCA Build: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2560256

Originally posted by der_wille_zur_macht:

"He's just taking his lunch to work"
homer1475 is offline   Reply With Quote
Old 05/02/2018, 08:12 AM   #9981
Floyd R Turbo
Either busy or sleeping
 
Floyd R Turbo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: West Des Moines, IA
Posts: 4,179
Blog Entries: 15
There are a lot of factors that go into algae types and volume, so I think it's a bit difficult to say really. But my gut tells me that a lack of bio-diversity (i.e. no urea from fish) could be the reason. Corals are animals and do consume food and excrete waste, but not nearly to the level that a fish does.

That, and your scrubber will generally grow in proportion to how much you feed...and if you over-drive it and starve it, you'll tend to get slimy growth.

I scanned your thread linked in your signature, how many hours/day do you run the lights? Do you have any way to diffuse them? You can use tape to stick a piece of diffuser to the outside of your box (not the face of the lights) and cut down the hours, that might help grow GHA instead of slime, but it's going to be limited due to minimal feeding


__________________
Algae Scrubber Basics!!! GOOGLE "algaescrubber zoho"
General Interest Forums --> Advanced Topics --> Algae Scrubber Basics (sticky)
--> POSTS #3251-64 (Basics), #5206 (Cleaning), #6884 (LEDs), #729
Floyd R Turbo is online now   Reply With Quote
Old 05/02/2018, 10:35 AM   #9982
homer1475
Registered Member
 
homer1475's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Upstate NY
Posts: 4,764
Yeah it grows, I have to clean it weekly, but it's just the slimy algae.

Hours a day...hmm I have 2 20W spot light type lights(the pink photosynthesis kind) one on each side of the box/screen. Front light runs from 1pm to 12am, back light goes from 12am to 11am, basically 22 hours. I run them off my apex and can change the timing anyway I want. I tried a shorter photoperiod, but that just had 0 growth on the screen and some algae in the DT.

Like I said though, my DT is algae free and for that I'm happy. Was just curious as to why I have just the slimy stuff and not nice lush GHA like I see on most screens. I had just assumed it was from a lack of nutrients(NO3 and PO4 are basically 0).

Thanks for the help Floyd.


__________________
80G SCA Build: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2560256

Originally posted by der_wille_zur_macht:

"He's just taking his lunch to work"
homer1475 is offline   Reply With Quote
Old 05/02/2018, 10:09 PM   #9983
jason2459
Registered Member

 
jason2459's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Iowa
Posts: 9,660
Anyone ever go 8+ months never touching their screen? Ha!


__________________
rebuild and recovery log:
No more red house, you'll have to click on my name and visit my homepage!

You can check out my parameters at reeftronics dot net website and look for my username.

Current Tank Info: 180g mixed reef w/ a beananimal overflow to a dolomite RRUGF. | 20g long G. Smithii Mantis Tank
jason2459 is online now   Reply With Quote
Old 05/03/2018, 12:26 PM   #9984
SantaMonica
Registered Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Santa Monica, California, USA
Posts: 2,410
Most screens are not really lush... that's just what people post. But after feeding fish, it will thicken up.

As for 8 months, yes many people leave their upflow scrubbers just running to feed the fish; they don't detach like waterfalls do.


__________________
Inventor of the easy-to-DIY upflow scrubber, and also the waterfall scrubber that everyone loves to build:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1424843
SantaMonica is online now   Reply With Quote
Old 05/03/2018, 12:42 PM   #9985
jason2459
Registered Member

 
jason2459's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Iowa
Posts: 9,660
Haven't noticed anything major floating around so I assume anything that's in there is attached fairly well. But I have no idea what's in there right now. Haven't looked.


__________________
rebuild and recovery log:
No more red house, you'll have to click on my name and visit my homepage!

You can check out my parameters at reeftronics dot net website and look for my username.

Current Tank Info: 180g mixed reef w/ a beananimal overflow to a dolomite RRUGF. | 20g long G. Smithii Mantis Tank
jason2459 is online now   Reply With Quote
Old 05/03/2018, 08:51 PM   #9986
LeJeune981
Registered Member
 
LeJeune981's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 632
Quote:
Originally Posted by SantaMonica View Post
I don't see any bryopsis. Just cladophora.
Someone on the forums had I'd this as bryopsis.. is deff looks like it.. bit would be great if it wasnt... I dunno if cladophora is any better or worse lol

Sent from my SM-G930VL using Tapatalk


LeJeune981 is offline   Reply With Quote
Old 05/04/2018, 08:02 AM   #9987
Floyd R Turbo
Either busy or sleeping
 
Floyd R Turbo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: West Des Moines, IA
Posts: 4,179
Blog Entries: 15
Yeah that looks like Bryopsis to me as well


__________________
Algae Scrubber Basics!!! GOOGLE "algaescrubber zoho"
General Interest Forums --> Advanced Topics --> Algae Scrubber Basics (sticky)
--> POSTS #3251-64 (Basics), #5206 (Cleaning), #6884 (LEDs), #729
Floyd R Turbo is online now   Reply With Quote
Old 05/09/2018, 10:20 AM   #9988
aiber
Registered Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Pembroke Pines, Florida
Posts: 605
Greetings, I currently have what I think is a successful closed-loop waterfall ATS currently running on my system but feel like I need more water flow. I am currently using the MJ900. Any advice regarding an upgraded pump that I can use to increase the water flow?

Thank you in advance.


__________________
Albert

Current Tank Info: 50 Gall. Cube Reef Tank
aiber is online now   Reply With Quote
Old 05/09/2018, 10:28 AM   #9989
Floyd R Turbo
Either busy or sleeping
 
Floyd R Turbo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: West Des Moines, IA
Posts: 4,179
Blog Entries: 15
When you say "closed loop" - what exactly do you mean?

Regarding flow, more info needed - length & width of screen, vertical head (measure from the slot pipe down to the water surface, this is the vertical head, don't include depth of pump)

And of course, pics are worth more than anything!


__________________
Algae Scrubber Basics!!! GOOGLE "algaescrubber zoho"
General Interest Forums --> Advanced Topics --> Algae Scrubber Basics (sticky)
--> POSTS #3251-64 (Basics), #5206 (Cleaning), #6884 (LEDs), #729
Floyd R Turbo is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
algae scrubber/heavy metals charles matthews Randy Holmes-Farley 6 11/03/2016 08:32 PM
xenia scrubber instead of algae scrubber? dolt SPS Keepers 40 04/07/2011 11:34 AM
Try again: Is anybody running an algae scrubber as primary filter. Frick-n-Frags Reef Discussion 166 08/03/2008 03:58 PM


All times are GMT -6. The time now is 12:32 PM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2018 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.