Reef Central Online Community

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Sponsor Forums > Royal Exclusiv / Bubble King
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 11/20/2018, 07:26 PM   #1
blakeorme
Registered Member
 
blakeorme's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Asheville, NC
Posts: 375
Vertex Alpha 200 Red Dragon Pump

I have a Vertex Alpha 200 from 2013. It has a Red Dragon pump thatís been silent and solid for years. Recently, it stalled and I did a long vinegar soak. Now it will start up then stall again. Sometimes it seems to actually start and stop intermittently. Iím assuming the motor block needs replacing. Can I order these through Royal Exclusive or do I need to contact Vertex?


Thanks in advance.


blakeorme is offline   Reply With Quote
Old 11/20/2018, 08:35 PM   #2
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,415
More than likely the motor block but “long” vinegar soaks can actually damage the pump. 10 minutes in straight vinegar is about the max you need to soften up any calcium buildup. But you need to completely dissasemble the pump, remove the impeller, the bearing at the base of the block, remove all o-rings including the one on the bearing and set those aside. Then soak the impeller, motor block and pump cover in vinegar for 10 minutes. Any more will soften the epoxy that the block is potted with. This can lead to stray voltage or worse, kill the block. Once it’s been soaked, a good scrubbing with a soft dish brush to the block and impeller and a tooth brush to the inside of the magnet cavity followed by a rinse and reassamble. See thread below for cleaning instructions. Post 1 covers all Red Dragons but post 2 cover the bearing in your pump.

A couple thing to check:
Make sure the magnet doesn’t spin on the impeller shaft.
Remove the bearing and make sure the hole that the shaft sits into is clean.
Reinstall the bearing properly. See post 2 of the thread linked below.

And if the magnet doesn’t spin on the shaft and you have checked the above, then you need a new block and this is the replacement block.

https://royalexclusiv.com/Spare-Part...356dfa6029e619

And this is the cleaning and maintenance thread. Post 1 and 2 are pertinent. Note that photobucket might be down so the images aren’t showing up right now.
http://www.reefcentral.com/forums/sh....php?t=2573406


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 11/27/2018, 06:01 AM   #3
blakeorme
Registered Member
 
blakeorme's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Asheville, NC
Posts: 375
First off, thank you for the detailed and thorough responseóitís the best of any brand.

I went through all the steps, and it will spin for a short time then die. Iíve noticed an almost clunking sound went it starts up and then dies. The inside is thoroughly cleaned and all parts spin smoothly. Iím guessing this means a new Motor block is necessary.

Thanks!


blakeorme is offline   Reply With Quote
Old 11/27/2018, 09:47 AM   #4
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,415
Quote:
Originally Posted by blakeorme View Post
First off, thank you for the detailed and thorough responseóitís the best of any brand.

I went through all the steps, and it will spin for a short time then die. Iíve noticed an almost clunking sound went it starts up and then dies. The inside is thoroughly cleaned and all parts spin smoothly. Iím guessing this means a new Motor block is necessary.

Thanks!
Glad to help. Yes, it sounds like you need a new motor block.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Old 12/07/2018, 05:19 AM   #5
blakeorme
Registered Member
 
blakeorme's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Asheville, NC
Posts: 375
FYI...

I'm having a lot of issues with the site. It won't let me add the Motor Block on a mobile device at all.

I used a desktop and was able to add it, and get all the way to the "Buy" and got an error message and it kicked me back out. I'll keep trying.

Just some info you may want to forward onto any IT dept.

Thanks,
Blake


blakeorme is offline   Reply With Quote
Old 12/07/2018, 09:03 AM   #6
slief
RC Sponsor

 
slief's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Simi Valley, Ca
Posts: 13,415
Quote:
Originally Posted by blakeorme View Post
FYI...

I'm having a lot of issues with the site. It won't let me add the Motor Block on a mobile device at all.

I used a desktop and was able to add it, and get all the way to the "Buy" and got an error message and it kicked me back out. I'll keep trying.

Just some info you may want to forward onto any IT dept.

Thanks,
Blake
Try a different web browser. Some browsers have issues with our site. Torsten does monitor these posts so he can look further into it but itís likely related to your browser or the browser version.


__________________
Director Customer Support Royal Exclusiv USA
For All Royal Exclusiv & Bubble King questions please refer to our Sponsor forum: http://www.reefcentral.com/forums/fo...play.php?f=745

Current Tank Info: 480G display mixed reef, 90G sump, 90G refugium, 60G display refugium. Check out my build thread: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1783476
slief is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 09:21 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2018 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright ©1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.